Благотворителност

Благотворително ревю-концерт се проведе вчера по инициатива на русенското сдружение „Сърца без граници“

Благотворително ревю-концерт се проведе вчера, 13 март 2019 г., по инициатива на русенското сдружение „Сърца без граници“. Събитието събра много гости, родители и деца в голямата зала на хотел „Рига“, съпричастни на благородната кауза да бъдат полезни на деца, които са в нужда и без подкрепа в болката си. „Децата са нашето богатство“, се обърна към събралите се Диана Поптонева, председател на сдружението. Тя благодари за това, че за поредна година среща съпричастност и помощ от страна на родители, деца и фирми към детските проблеми. Сред фирмите тя отличи помощта на „Антоан Вил“, „Кензол“, магазин „Марая“, дамски клуб „Амика“. Благодарности бяха отправени и към „Арена медиа“ и техният филм, отразяващ помощта на сдружението през годините.

Вече 14 години Сдружението помага за различни каузи, а тази година усилията са насочени към закупуване на кислороден концентратор и ултразвук на стойност 1900 лева за децата с мозъчна недостатъчност и двигателни проблеми в ДЦДУ и ОД „Слънчо“ в Русе.

2019 година е посветена на четирите центъра, намиращи се в дом „Майка и дете“. Целта на сдружението е да бъде закупен кислороден концентратор за деца с мозъчни увреждания и ултразвуков апарат за деца с дихателни проблеми.

Събитието продължи с музикална програма, ревю на бивши и настоящи модели на Агенция Елит-Д, както и много съпричастност към проблемите на децата в нужда.

~ ~ ~

Русенското сдружение „Сърца без граници“ допринесе иновативна технология за хора с двигателни проблеми да заработи в Русе

10 март 2018 г.

В Русе за пръв път се внедри устройство и съответен софтуер, които следят погледа на стоящия пред него човек и позволяват контрол над компютъра. Иновацията помага на хора с двигателни проблеми, аутисти и пр. Обикновено тези хора живеят в тъмнина и изолация от обществото и заобикалящия ги външен свят. Чрез нововъведението те ще имат възможност да контактуват с останалия свят и да се обучават.

В близо 20 места у нас  са закупени от тези устройства, но малцина работят, подчертаха днес обучаващите.

Благодарение на ежегодната  благотворителна инициатива на русенското сдружение „Сърца без граници“, на Диана Поптонева и целия екип, на организираната благотворителна вечер на 12 декември 2017 година, е събрана сума от близо 2800 лева. Тя е дарена – целево, за да е в помощ на хора с двигателни проблеми. В предколедното събитие бяха привлечени да участват модели от три възрастови групи, които от много малка възраст и не за първи път стават съпричастни с хората с проблеми. За израстването им като модели през годините се е погрижила управителката на фондацията – Диана Поптонева. Тази благотворителна инициатива на сдружението води началото си от 2005 година. Тя помага и на талантливите прекрасни русенски деца да бъдат милосърдни и съпричастни с хората и децата с проблеми.

диана поптонева Сърца без граници допринесе иновативна технология компютър

Русенското сдружение търси съдействие за закупуването на устройството, поставящо се към компютър и софтуера за него, от компетентна в това отношение друга организация у нас. За внасянето и монтирането на иновативния продукт е избрана  фондация АСИСТ – Помагащи технологии, България.

Представящите днес нововъведението, Евгения Христова, гл. асистент в Нов български университет и Морис Гринберг, български физик и експерт по проследяване на погледа, са част от Център за върхови постижения. Този център преди 15 години е закупил новата технология за изследване на човешкия поглед и процесите, свързани с възприемане на зрителна информация. Тази материя все още не е много позната у нас, както и изследванията и технологичните новости, свързани с нея.  Познанието в тази посока се ограничава  до теорията както в студентските аудитории и сред специалистите, обърна внимание  г-н Гринберг.

Приложението на устройството, проследяващо погледа, е диференцирано за деца и възрастни. Приложимо е и дава ефект при заболявания като тези от аутистичния спектър, мозъчни увреждания и пр. При възрастните може да намери приложение при хора с увреждания от катастрофи или инсулти и пр. Като цяло е необходимо голямо търпение и постоянство, за да се постигнат резултати. Колкото по рано се започне да се работи в това направление, особено при деца, резултатите се получават по-рано. Важно е близките и психолозите да повярват в резултата, сподели пред РусеИнфо г-жа Христова. Всеки трябва да получи своя шанс да комуникира!

В обучението, което ще бъде проведено днес, участваха управител ДЦДМ и ЦПЛУ, социални работници в общинските структури, ерготерапивти, студенти – стажанти от Русенския университет, обучаващи се в направление Социални дейности.

~ ~ ~

12.12.2017 – 12 години по една добринка…може би така по-добър ще е света!

Целият фотоалбум можете да разгледате тук.

~ ~ ~

Ето и нещо по-смислено от черно-бялото предизвикателство…
ТЕРАПЕВТИЧНИЯ ВЕРТИКАЛИЗАТОР ДАЛМАТИНЕЦ е вече в действие.
Той е резултат от усилията на благотворителната инициатива на сдружение СЪРЦА БЕЗ ГРАНИЦИ и ще помага на деца с ДЦП и мускулна хипотония . Позициониран е в т.нар. Розова къща на ул.Н.Рилски 66 в Русе и е на разположение на всички деца с такива проблеми.
Благодаря на всички сърца, които ни подкрепиха!

~ ~ ~

12961524_10207828134413656_7650929224269015911_nУважаеми Дами и Господа,

“Сърца без граници” е Сдружение с нестопанска цел, създадено през 2005 г.

Целта на Сдружението е да подпомага деца в неравностойно положение, както и институции, занимаващи се с такива деца.
Нашето мото е “АКО СИ ДАЛ НЕ СИ ЖИВЯЛ НАПРАЗНО!”
Работим по уникална формула – БЛАГОТВОРИТЕЛНО РЕВЮ – КОНЦЕРТ , в което участват манекени “ветерани”, действащи модели от Агенция Елит – Д и деца от Агенцията. Така се обединяват усилията на няколко поколения в името на Доброто и чрез личния си пример учим децата /утрешният ден на планетата/ на съпричастност, милосърдие, добросърдечност, като с това им показваме, че когато едно сърце иска да помогне на друго, няма граници във възрастта. Мероприятията на Сдружението се подкрепят от представители на местната власт , гражданството и други организации с подобен предмет на дейност, а също така и от представители на бизнеса в град Русе.
През всичките тези години Вашите СЪРЦА БЕЗ ГРАНИЦИ и нашите усилия върнаха усмивката на много детски лица, като през 2007 година бяхме номинирани за БЛАГОДЕЯТЕЛ НА ГОДИНАТА в национален мащаб за създадения от нас КАБИНЕТ ЗА ДЕЦА – АУТИСТИ в Дневен център за деца и младежи с увреждания РАЛИЗ.
През 2012 и 2013 година дарихме две неонатални лампи NEONATAL EXAMINATION LIGHT на фирма DRAGER VARILUX – Германия за бебенцата в ковьозите на отделние Неонатология в Многопрофилна болница за активно лечение-Русе, с което допринесохме да се намали детската смъртност и помогнахме на много детски сърца да продължат да туптят.
2014 година такава жизненоважна лампа, подарихме и на отделение Педиатрия при МБАЛ-Русе.

ТАЗИ ГОДИНА НАШИТЕ УСИЛИЯ СА НАСОЧЕНИ КЪМ ЗАКУПУВАНЕ НА ЖИВОТОСПАСЯВАЩ ТЕРАПЕВТИЧЕН ВЕРТИКАЛИЗАТОР НА СТОЙНОСТ 4 894 лв. ЗА ДЕЦАТА С ДЦП И МУСКУЛНА ХИПОТОНИЯ ОТ ЦЕНТЪР ЕКВИЛИБРИУМ.

Благотворителната инициатива ще се проведе на 26 април 2016 година
– Велики вторник от 19 часа в  хотел Рига

Повече подробности можете да научите във facebook СЪРЦА БЕЗ ГРАНИЦИ

Надяваме се да подкрепите нашата благородна инициатива !

Сметката по която може да направите това е:
• ТБ “Алианц България” АД клон Русе
• сметка № BG19BUIN70071005326516
• Банков код BUINBGSF
• за Сдружение Сърца без граници.

Благодарим на всички, които ни помагат и са съпричастни към нашата кауза !

АКО СИ ДАЛ НЕ СИ ЖИВЯЛ НАПРАЗНО !

С уважение:
Диана Поптонева
Председател • Сърца без граници •

0888 309 569 – Диана Поптонева
0888 878 393 – Марияна Дочева

 

Когато си различен и когато не можеш самостоятелно да заставаш в седнала позиция или да се изправиш сам, си обречен на живот в легнало положение, който те лишава от възможността за обучение, общуване и участие в социалния живот и води до тежки контрактури с фатално влошаване на функциите на вътрешните органи. Качеството и продължителността на живота на такива деца и младежи са сериозно компрометирани.
Сдружение с нестопанска цел „Еквилибриум“ се грижи за 47 деца и младежи с тежки и комплексни увреждания в 4 центъра за настаняване от семеен тип. В Комплекса за социални услуги се предлага терапевтични и развиващи програми на деца със специални потребности, отглеждани в своите родни, приемни или осиновителни семейства. В тези програми участват средно по 20 деца годишно.
За децата и младежите с двигателни нарушения – детска церебрална парализа и мускулна слабост, комбиниран терапевтичен стол (вертикализатор „Далматинец“) би бил изключително полезен. За съжаление се оказва, че за вече порасналите деца – девойките и юношите в град Русе в нито една от социалните услуги не се открива такова помощно средство. Осигуряването му би дало възможност в рехабилитационните програми на децата и младежите да бъде включено не само правилно позициониране в седеж и във вертикална позиция, но би подпомогнало и провеждането на допълнителни специализирани педагогически дейности. Когато тялото е правилно позиционирано децата / младежите не изпитват дискомфорт и с много по-голямо желание се включват в занимателни дейности, които да ги обогатяват и развиват.
Вертикализаторът „Далматинец” е помощно-техническо средство за правилно позициониране (стойка) и подобряване на физическата активност на деца с двигателни увреждания. Той има много благоприятно въздействие върху целия организъм – неговото използване подобрява дейността на всички човешки органи и системи и предотвратява негативните и потенциално летални последствия от залежаване в неправилни ( усукани) пози, налагани от заболяването и последващи застойни процеси в организма. Уредът може да бъде адаптиран и регулиран, според нуждите и характеристиките на детето, т.е. може да бъде използван в терапията на повече от едно дете. Той ще бъде на разположение на всички деца и младежи от града, които могат го ползват, придружени от своя терапевт, в рехабилитационната стая на Центъра за настаняване от семеен тип „Розовата къща“, на ул. „Неофит Рилски“ № 66.
Сърдечно ви благодарим за съпричастността към качеството на живот на различните деца, които се нуждаят от всички нас, за да живеят без болка, да дишат нормално и да очакват утрешния ден със заряд за живот и постигане на нови неща!
Екип на СНЦ „Еквилибриум“

„Ако си дал, не си живял напразно!“

Уважаеми Дами и Господа,

“Сърца без граници” е сдружение с нестопанска цел, създадено през 2005 г. от:

Диана Поптонева – Президент на рекламна агенция за манекени и фотомодели ЕЛИТ-Д – Председател на Сдружението,

Ваня Дюлгерова – Собственик и управител на стоматологично-рентгенови кабинети, социален педагог, PR и

Марияна Дочева – Управител на Печатна база “Ангел Кънчев”, Координатор.

Целта на сдружението е да подпомага деца в неравностойно положение, както и институции, занимаващи се с такива деца.

Нашето мото е “АКО СИ ДАЛ НЕ СИ ЖИВЯЛ НАПРАЗНО!”

Работим по уникална формула – БЛАГОТВОРИТЕЛНО РЕВЮ – КОКТЕЙЛ, в което участват манекени “ветерани”, действащи модели от Агенция Елит – Д (някои, от които работят в Милано) и деца от Агенцията. Така се обединяват усилията на няколко поколения в името на Доброто и чрез личния си пример учим децата (утрешният ден на планетата) на съпричастност, милосърдие, добросърдечност, като с това им показваме, че когато едно сърце иска да помогне на друго, няма граници във възрастта. Мероприятията на Сдружението се подкрепят от представители на местната власт, църквата и други организации с подобен предмет на дейност, а също така и от представители на бизнеса в град Русе.

sarca_dianaПрез всичките тези години Вашите СЪРЦА БЕЗ ГРАНИЦИ и нашите усилия върнаха усмивката на много детски лица.

– 2005 г. – закупен инфузионен апарат за дозирано инжектиране на лекарства и храни за децата с увреждания от Дома за медико-социални грижи “Майка и дете”.

– 2006 г. – закупен апарат за комуникация SKOLA на стойност 2400лв. на Борислава Антова – 13 годишно глухонямо момиче, който й помогна да бъде приета в Колежа по изкуствата и да контактува с преподаватели и връстници. Така помогнахме за осъществяването на една мечта.

– 2007 г. – създадохме КАБИНЕТ ЗА ДЕЦА – АУТИСТИ в Дневен център за деца и младежи с умствени увреждания РАЛИЗ, за което бяхме номинирани за БЛАГОДЕЯТЕЛ НА ГОДИНАТА 2007г. в национален мащаб.

– 2008 г. – създадохме и обзаведохме сензорна стая за децата с тежки увреждания и аутизъм в СДГ ”Зора” и сензорен кът в психологическия кабинет на Дневен център РАЛИЗ.

– 2009 г. – създадохме психомоторна зала за децата от Могилино в Комплекса за социални услуги за деца и семейства – гр. Русе, която на практика се ползва от всички деца с увреждания в града.

– 2012 г. – ПРОДЪЛЖАВАМЕ ЗДРАВЕЙТЕ ПРИЯТЕЛИ, Благодарим на всички сърца ,които със своето участие и съпричастност помогнаха да реализираме нашата благородна инициатива – закупуване на две неонатологични лампи , жизнено необходими за бебенцата в ковьозите от отделение АГ при МБАЛ-Русе. Благодарности към кмета г-н Пламен Стоилов, под чийто патронаж се проведе събитието, на малките и големи модели на Агенция Елит Д моделс,на моделите ветерани,на Антоан Вилл, Арда, Модис, Монро, Уиникс, чийто колекции допринесоха за блясъка на събитието, а също така и на клуб SHOWROOM ,които дариха 250 лв . За съжаление от събраните 1700 лв успяхме да закупим само една лампа . Така че нашите усилия продължават.

lampa1

Повече подробности можете да научите на www.sarcabezgranici.com

Надяваме се да подкрепите нашата благородна инициатива !

Сметката по която може да направите това е:

ТБ “Алианц България” АД – клон Русе
сметка № BG19BUIN70071005326516
Банков код BUINBGSF
за Сдружение Сърца без граници

Благодарим на всички, които ни помагат и са съпричастни към нашата кауза ! Ако си дал не си живял напразно!

С уважение:

Диана Поптонева

Председател „Сърца без граници“

За контакти:

0888 309 569 – Диана Поптонева, 0888 878 393 – Марияна Дочева, 0886 930 078 – Ваня Дюлгерова, Уебсайт http://sarcabezgranici.com/